Πηγές:

http://en.wikipedia.org

http://www.scillonian.com

Welcome Stranger

Ο χρυσός πρώτη φορά βρέθηκε στην Αυστραλία στις 15 Φεβρουαρίου 1823.

To Dunolly -μια μικρή κωμόπολη στη Victoria της Αυστραλίας 188 χλμ. ΒΔ της Μελβούρνης με 969 κατοίκους στην απογραφή του 2006- είναι το μέρος όπου έχουν βρεθεί τα περισσότερα ογκώδη πετρώματα χρυσού στην Αυστραλία. Το πρώτο όνομα της ήταν Goldborough (=χρυσή περιφέρεια,χρυσός δήμος) μέχρι το 1859.

John Deason

Σύμφωνα με επίσημες πηγές στην ευρύτερη περιοχή της Victoria έχουν βρεθεί πάνω από 1300 πετρώματα χρυσού βάρους μεγαλύτερου του μισού κιλού ενώ τα 400 από αυτά ξεπερνούν τα 2,5 κιλά το καθένα. Ακόμα και σήμερα ανακαλύπτονται τέτοια κομμάτια χωρίς όμως να δηλώνονται επίσημα.

Το μεγαλύτερο πέτρωμα χρυσού βάρους περίπου 70 κιλών (διαστάσεων 60 Χ 45 Χ 19 εκατ.) βρέθηκε στο Dunolly στις 5 Φεβρουαρίου το 1869 από τους John Deason (ασπρόμαυρη φωτογραφία) και Richard Oates.

Επίμονοι για να βρούν χρυσό ζούσαν κοντά στην περιοχή με τις οικογένειές τους καλλιεργώντας γη όπως πολλοί άλλοι, βρίσκοντας κατά καιρούς ποσότητες που τους επέτρεπε να ζουν άνετα αν όχι πλουσιοπάροχα.

Στις 5 Φεβρουαρίου του 1869 ο Deason έσκαβε περίπου 70 μέτρα μακριά από το σπίτι του. Σε ένα σημείο όταν χτύπησε σε κάτι σκληρό το μόνο που έκανε ήταν  απλά να διώξει τα χώματα με τα χέρια του για να αποκαλυφθεί το πέτρωμα σε ένα μέρος όπου είχαν κατασκηνώσει και περιπλανηθεί πολλοί άνθρωποι μέχρι τότε. 

Μάλιστα φημολογείται πως κάποιος χρυσοθήρας είχε προσπαθήσει να στήσει σκηνή σε αυτό το σημείο αλλά επειδή ένας από τους πασσάλους έβρισκε σε κάτι σκληρό στο έδαφος είχε μετακομίσει σε άλλο σημείο. Αυτό το πέτρωμα χρυσού είναι γνωστό ως "Welcome Stranger".

Ο Deason και ο Oates μετέφεραν το κομμάτι στην καλύβα τους και το μεγαλύτερο μέλλημα τους ήταν να κρατήσουν το εύρημα κρυφό καθώς ήταν σαββατοκύριακό και ήταν κλειστές οι τράπεζες για να το δώσουν για φύλαξη.

Τη Δευτέρα το πρωί το πέτρωμα μεταφέρθηκε με άμαξα κρυμμένο κάτω από τις φούστες της κυρίας Deason και με τη συνοδεία αρκετών φίλων αρχικά στο τριβείο του Edward Endey όπου ανέκτησαν περίπου 1700 γραμμάρια χρυσού. 

Την επόμενη μέρα το πέτρωμα μεταφέρθηκε στην τράπεζα στο Dunolly όπου ο Deason άρχισε τις διαπραγματεύσεις με τον διευθυντή της τράπεζας για να πουλήσει το χρυσό. Μάλιστα το κομμάτι ήταν τόσο βαρύ που δεν μπορούσε να ζυγιστεί στη ζυγαριά της τράπεζας για αυτό μεταφέρθηκε σε ένα σιδηρουργείο για να τεμαχιστεί σε μικρότερα τεμάχια. Αφού δόθηκαν μερικά κομμάτια σε φίλους και συγγενείς τελικά η ποσότητα που αγόρασε η τράπεζα ήταν περίπου 14 γραμμάρια.

Μετά από αυτό το απίστευτο εύρημα για τους δυο χρυσοθήρες η ζωή συνεχίστηκε κανονικά με την επιδίωξη της εύρεσης του επόμενου κομματιού χρυσού. Στο σημείο που βρέθηκε το πέτρωμα στήθηκε ένα μνημείο το 1890.