Πηγή:

http://en.wikipedia.org

http://chemistry.about.com

Τα "χρυσά μετάλλια", τα βραβεία Nobel και Oscar είναι χρυσά;


Ολυμπιακά μετάλλια

Στους αρχαίους Ολυμπιακούς αγώνες το βραβείο του νικητή ήταν κλαδιά ελιάς από μια ιερή αλιά κοντά στον ναό του Δία Στην Αρχαία Ολυμπία.

Τα πρώτα Ολυμπιακά μετάλλια απονεμήθηκαν το 1896 στους πρώτους Ολυμπιακούς αγώνες στην Αθήνα και ήταν ασημένια για τον πρώτο νικητή και χάλκινα για τον δεύτερο. Είχαν σχεδιαστεί από τον Γάλλο γλύπτη Jules-Clément Chaplain και από τη μια μεριά απεικόνιζαν το Δία που κρατούσε τη θεά της νίκης, τη Νίκη, ενώ από την άλλη δέσποζε η Ακρόπολη.

Τα μετάλλια αυτά κόπηκαν σε νομισματοκοπείο του Παρισιού όπου κατασκευάστηκαν και τα μετάλλια της επόμενης Ολυμπιάδας το 1900 που πήρε μέρος στη Γαλλία. Έκτοτε επικράτησε η παράδοση να ανατίθεται η κατασκευή των μεταλλίων στην εκάστοτε χώρα      όπου θα διεξάγονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Αν και οι περισσότεροι νικητές στην Ολυμπιάδα του 1900 δεν έλαβαν μετάλλια αλλά κύπελα ή τρόπαια.

Στις επόμενες 3 Ολυμπιάδες του 1904, του 1908 και του 1912 τα μετάλλια αν και μικρότερα ήταν από καθαρό χρυσό. Και η βράβευση των τριών πρώτων θέσεων με χρυσό, αργυρό ή χάλκινο καθιερώθηκε από την Ολυμπιάδα του 1904. Λόγω των Παγκόσμιων Πολέμων που ακολούθησαν δεν κατασκευάστηκαν πλέον μετάλλια από καθαρό χρυσό.

Μετά το 1912 στις επόμενες Ολυμπιάδες τα μετάλλια για τον πρώτο νικητή και το δεύτερο είναι κατά ασήμι με καθαρότητα 92,5 % με τη διαφορά πως τα μετάλλια για τον πρώτο νικητή πρέπει να είναι επιχρυσωμένα με τουλάχιστον 6 γραμμάρια καθαρού χρυσού. Όπως καθορίστηκε να έχει διάμετρο 60 χιλιοστά και πάχος 3 χιλιοστά.

 

Βραβεία Νόμπελ

 Τα βραβεία Νόμπελ μέχρι το 1980 ήταν από χρυσό 23  καρατίων ενώ τα νεότερα είναι από χρυσό 18 καρατίων επιχρυσωμένα με χρυσό 24 καρατίων.


Βραβεία Oscar

Τα αγαλματίδια είναι κατασκευασμένα από κασσίτερο και χαλκό αλλά τους δίνεται η θελκτική λάμψη με την επίστρωση χρυσού από πάνω. Είναι χαρακτηριστικό πως κατά την περίοδο του β΄ Παγκοσμίου Πολέμου κατασκευάστηκαν από γύψο και μετά το τέλος του πολέμου αντικαταστάθηκαν από τα κανονικά επίχρυσα αγαλματίδια.

To 1929 έγινε η πρώτη απονομή των βραβείων Oscar. Το πρώτο βραβείο που δόθηκε ήταν για τον καλύτερο άντρα ηθοποιό και ήταν ο Γερμανός Emil Jannings.
Αυτός όμως έχει κι άλλη μια πρωτιά καθώς είναι ο πρώτος που κέρδισε το αγαλματίδιο αλλά δεν εμφανίστηκε για να το παραλάβει. Μετά τη λήξη του συμβολαίου του με την Paramount Studios επέστρεψε στη Γερμανία φοβούμενος πως η προφορά του δε θα ήταν κατανοητή λόγω της γερμανικής του καταγωγής καθώς πλέον άρχιζαν τα γυρίσματα με τον ομιλούντα κινηματογράφο.
Η Ακαδημία βέβαια είχε προνοήσει να του το δώσει πριν την αποχώρησή του από την Αμερική.