ΠΗΓΕΣ:

http://en.wikipedia.org

http://www.goldenmeangauge.co.uk

http://www.goldennumber.net

http://www.phimatrix.com


 

Η πρώτη απονομή των βραβείων Οσκαρ έγινε στις 16 Μαίου του 1929 στο ξενοδοχείο "Ρούσβελτ" στο Χόλλυγουντ.


 

Κατά τη διάρκεια του Χρυσού Αιώνα του Περικλή οικοδομήθκε η Ακρόπολη - ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία του πολιτισμού μας.


 


 

Αντίγραφο μεσαιωνικού στέμματος από 

http://www.crowndesigners.com


Τι συμβολίζει ο χρυσός;

Ο χρυσός μέσα από οτυς αιώνες είναι συχνά συνδεδεμένος με υψηλές αξίες, συμβολίζει τη δύναμη, τον πλούτο, τη ζεστασιά, την ευτυχία, την αγάπη, την ελπίδα, την αισιοδοξία, την ευφυΐα, τη δικαιοσύνη, την ισορροπία, την τελειότητα, το καλοκαίρι, τη συγκομιδή και τον ήλιο.

Μετάλλια και τρόπαια.

Τα μεγάλα ανθρώπινα επιτεύγματα συχνά ανταμείβονται με χρυσό, με τη μορφή χρυσών μεταλλίων ή τρόπαιων. Οι νικητές των αθλητικών και άλλων εκδηλώσεων ή διεθνών διαγωνισμών επιβραβεύονται συνήθως με χρυσό μετάλλιο (π.χ. στους Ολυμπιακοί Αγώνες). Πολλά βραβεία, όπως το βραβείο Νόμπελ, τα Όσκαρ,τα βραβεία Emmy, οι χρυσές σφαίρες κ.ά. είναι κατασκευασμένα από χρυσό ή επίχρυσο μέταλλο.

Η χρυσή τομή του Αριστοτέλη.

Η σημαντικότερη αρετή κατά τον Αριστοτέλη ήταν η κατάκτηση του μέσου, η οδός η απαλλαγμένη από κάθε έλλειψη ή υπερβολή. Η χρυσή τομή βοηθάει τον άνθρωπο να εναρμονίσει την ψυχή με το σώμα. Αναφέρει τα τρία μέρη της ψυχής ταυτίζοντας το φυσικό μέρος με την έλλειψη, το ζωικό με την υπερβολή και το λογιστικό με το μέσον που μπορεί και εξισορροπεί τα δύο άκρα. 

Σήμερα η φράση "Χρυσή Τομή" σημαίνει την κοινή αποδεκτή λύση που ταιριάζει σε κάποιο θέμα. 

Χρυσή αναλογία ή μήπως Θεϊκή αναλογία;

Χρυσή τομή του Πυθαγόρα - Χρυσός Αριθμός του Ευκλείδη

Στα μαθηματικά η χρυσή τομή είναι η διαίρεση μιας ευθείας (ενός ευθύγραμμου τμήματος) σε δύο μέρη κατά τρόπο ώστε ο λόγος όλης της ευθείας προς το μεγαλύτερο μέρος να είναι ίσος προς τον λόγο του μεγαλύτερου μέρους προς το μικρότερο. Η αναλογία αυτή μας δίνει πάντα σταθερά τον ίδιο αριθμό Φ=1,618033... κι αυτή η σχέση ονομάζεται "χρυσή αναλογία".

Ο αριθμός αυτός πήρε το όνομα "φ" προς τιμήν του Φειδία γνωστού γλύπτη στην αρχαία Ελλάδα ο οποίος την εφάρμοσε για να αποδόσει αρμονικές αναλογίες στα γλυπτά του Παρθενώνα.

Η πρώτη αναφορά σε αυτόν το "χρυσό αριθμό", έγινε από τον Ευκλείδη γύρω στο 300 π.Χ και είναι ο αριθμός της αρμονίας που διέπει όλο το σύμπαν. Η συμμετρία του ανθρώπινου σώματος αλλά και σπουδαίων δημιουργιών στην αρχιτεκτονική διέπεται από αυτόν τον αριθμό. Γενικά σε οτιδήποτε υπάρχει αυτή αναλογία (Ο Παρθενώνας, η Μόνα Λίζα, οι Πυραμίδες της Αιγύπτου κ. ά.) είναι αισθητικά ομορφότερα και ελκυστικότερα στο μάτι.

Ο Χρυσός αριθμός θεωρούταν από τους αρχαίους Έλληνες ως η "θεϊκή αναλογία" όπου η εφαρμογή του σε καλλιτεχνικά δημιουργήματα και κατασκευές οδηγούσε σε "άριστα" και "ωραία" αποτελέσματα.

Το 1490 ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι σε ένα από τα ημερολόγια του απεικονίζει τη γνωστή αντρική φιγούρα μελετώντας τη θεωρία των αναλογιών που είχε αναπτύξει κι ο περίφημος Ρωμαίος αρχιτέκτονας Βιτρούβιος Πολλίωνας σε μια πραγμάτεια του.

Χρυσή Επέτειος - Χρυσός Αιώνας

Ο χρυσός είναι συνδεδεμένος με τη σοφία της ωρίμανσης. Για αυτό η πεντηκοστή επέτειος γάμου ονομάζεται "χρυσή επέτειος" ενώ τα έτη που ακολουθούν "χρυσά έτη".

Όταν ένας πολιτισμός αγγίζει το ζενίθ του σε ανάπτυξη και ευημερία ονομάζεται "Χρυσός Αιώνας".

Ο Χρυσός στον Χριστιανισμό - το Μεσαίωνα

Στον Χριαστιανισμό ο χρυσός συνδέεται με το εξαιρετικά κακό αλλά και με την υπέρτατη αγιότητα. Έτσι γίνεται λόγος για τον "Χρυσό Μόσχο" ως ειδωλολατρικό σύμβολο στην Π. Διαθήκη ενώ τα φωτοστέφανα των αγίων απεικονίζονται χρυσά.

Στον μεσαίωνα οι βασιλείς στέφονταν με χρυσά στέμματα που συμβόλιζαν το αιώνιο φως.

Χρυσές βέρες στον γάμο

Όσοι παντρεύονται φοράνε βέρες από χρυσό που παλαιότερα συμβόλιζε την ανταλλαγή περιουσιών των οικογενειών του ζεύγους παρά την αφοσίωση και τη δέσμευση των μελλονύμφων.

Εκφράσεις που υμνούν αρετές ή πλεονεκτική θέση

Έχει χρυσή καρδιά.

Golden boy.

Η σιωπή είναι χρυσός.

Τρώει με χρυσά κουτάλια.