Αυτό το γνωρίζετε;

Η ένωση του υδροκυανίου υπάρχει σε πολλά φρούτα, λαχανικά, στρείδια και ξηρούς καρπούς όπως βερίκοκα, κουκιά, φασόλια, σόγια, κάσιους, κεράσια, κάστανα, κόκκοι δημητριακών, φακές, νεκταρίνια, ροδάκινα, φυστίκια, φυστίκια αιγίνης, πατάτες, καρύδια κ.α.

Γι'αυτό είτε πρέπει να επεξεργάζονται κατάλληλα είτε πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο ή και καθόλου.

Τα συμπτώματα της ήπιας δηλητηρίασης περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, ίλιγγο, σύγχυση, και εμετό. Μεγαλύτερες δόσεις μπορούν να οδηγήσουν σε δυσκολία στην αναπνοή, αυξημένη πίεση αίματος, ταχυκαρδία και να προκαλέσει ζημιά στα νεφρά. Σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να δημιουργήσει σπασμούς, κώμα, ακόμα και θάνατο.

Η ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΥΑΝΙΟΥ

Μια δόση κυανίου όσο το μέγεθος ενός κόκκου ρυζιού μπορεί να αποβεί μοιραία για τον άνθρωπο  ενώ 1 μικρογραμμάριο (= ένα εκατομμυριοστό του γραμμαρίου) ανά λίτρο νερού μπορεί να είναι θανατηφόρο για τα ψάρια.

Το κυάνιο χρησιμοποιήθηκε από τους Ναζί στα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Auschwitz, Birkenau και Majdanec για τις μαζικές δολοφονίες Εβραίων, Τσιγγάνων και αντιφρονούντων στους θαλάμους αερίων.

Τα πρώτα συμπτώματα από την έκθεση στο κυάνιο αναφέρονται στο κεντρικό νευρικό σύστημα, στο αναπνευστικό και στο καρδιομυικό και προκαλούν δυσκολίες στην αναπνοή, πόνους στην καρδιά, εμετούς, αλλοιώσεις στο αίμα, πονοκεφάλους και πρήξιμο του θυρεοειδούς αδένα, ενώ από την έκθεση σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις επέρχεται κόμμα και θάνατος ακόμα και μέσα σε λίγα λεπτά.

Μαζικός τάφος στο Άουσβιτς.

Θάλαμος αερίου

Κατα τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου οι Ναζί σκότωσαν εκατομμύρια ανθρώπους χρησιμοποιώντας υδρογονούχο κυάνιο και μονοξείδιο του άνθρακα. Οι ανυποψίαστοι άνθρωποι οδηγούνταν σε θαλάμους - καθώς νόμιζαν πως πήγαιναν για απολύμανση - με τα χέρια ψηλά για να χωρέσουν όσο γίνεται περισσότεροι και κρατώντας ψηλά τα μωρά. Έτσι το αέριο δρούσε ταχύτερα γιατί ο αέρας ήταν λιγοστός.