Πηγή:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov

http://factspy.net

http://www.head-hunter.com

Είναι ο χρυσός φονικό όπλο;

Αυτόν τον απίστευτα φρικτό θάνατο είχε ένας Ισπανός κυβερνήτης στον Ισημερινό το 1599 όπου κατοικούσαν οι ιθαγενείς ινδιάνοι της φυλής Jivaro γνωστοί ως κυνηγοί κεφαλών.

Οι Jivaros είναι η μόνη φυλή που είχε επαναστατήσει επιτυχώς ενάντια στην ισπανική αυτοκρατορία και ματαίωσαν όλες τις μεταγενέστερες προσπάθειες από τους Ισπανούς για να τους κατακτήσουν.

Έχουν αντισταθεί σε στρατιές των Ίνκας που αναζητούσαν να βρουν χρυσό και τους πρώτους κατακτητές.

Οι Ινδιάνοι Jivaro είναι γνωστοί για τη αγριότητα τους, είναι έντονα πολεμοχαρείς, τρομερά προστατευτικοί της ελευθερίας τους και απρόθυμοι να υποτάσσονται σε οποιαδήποτε εξουσία.

Στα Ισπανικά χρονικά είναι καταγεγραμμένο το γεγονός της σφαγής 25.000 λευκών ανθρώπων κατά τη διάρκεια επιδρομής σε δύο οικισμούς.

Η σφαγή στο Logrono ξεχωρίζει ως ιδιαίτερα ειδεχθής. Η επίθεση υποκινήθηκε από τους ντόπιους που φορολογούνται για τις συναλλαγές τους σε χρυσό. Μετά την αποκάλυψη των αδίστακτων πρακτικών του Ισπανού κυβερνήτη, έχυσαν λιωμένο χρυσό στον οισοφάγο του μέχρι να σκάσουν τα σπλάχνα του.

Μετά την εκτέλεσή του, σκότωσαν τους υπόλοιπους Ισπανούς έχασαν τη ζωή τους, μαζί με τις ηλικιωμένες γυναίκες και παιδιά. Οι νεότερες γυναίκες κρατήθηκαν ως αιχμάλωτοι για να ενταχθούν στην φυλή.

Από αυτό το σημείο και μετά, οι Jivaros  παρέμειναν αδούλωτοι, παρά το γεγονός ότι κατοικούν σε μία από τις πλουσιότερες περιοχές της Νότιας Αμερικής σε κοιτάσματα χρυσού.


Λίγα ακόμα για τη φυλή Jivaro

Οι Jivaro είναι μια από τις πιο διάσημες φυλές της περιοχής του Αμαζονίου που είχαν τη συνήθεια να κόβουν τα κεφάλια των εχθρών τους και τα συρρίκνωναν σχεδόν σε μέγεθος μπρελόκ. Αυτό το επιτύγχαναν αφαιρώντας το κρανίο και το λίπος από το κεφάλι και με ειδικά βότανα το επεξεργάζονταν μέχρι να αποκτήσουν το αποτέλεσμα που ήθελαν. Πίστευαν πως έτσι υποδούλωναν τις ψυχές όσων κεφαλών είχαν στην κατοχή τους.

Οι Jivaro κατοικούν στην ανατολική πλαγιά των Άνδεων, στον Ισημερινό, τη Βραζιλία και το Περού, σε ένα από τα πυκνότερα τροπικά δάση.