Αν έχετε κι άλλες απορίες συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας και στείλτε μαςΤα πεδία με * είναι υποχρεωτικά

Δεν γνωρίζω τι καράτια είναι τα κοσμήματα μου. Πώς θα τα εκτιμήσετε;

Μην ανησυχείτε. Αυτή είναι δική μας δουλειά. Με τη βοήθεια των χημικών υγρών που χρησιμοποιούμε η εκτίμηση γίνεται θέμα δευτερολέπτων με απόλυτη ακρίβεια.

 

Έχει σημασία αν τα κοσμήματα έχουν σήμανση για τα καράτια τους ή όχι;

Καμία απολύτως καθώς όλα τα κοσμήματα αγοράζονται για να πάνε για ανακύκλωση κι όχι ως κοσμήματα, επομένως μετά την εκτίμηση θα σας δοθεί η τιμή που αντιστοιχεί σε αυτά καράτια ανεξάρτητα αν φέρουν τους κωδικούς περιεκτικότητας σε καθαρό χρυσό ή όχι.

 

Το κόσμημα μου έχει πολύτιμους λίθους, μπορώ να πάρω χρήματα και για αυτά;

Ναι. Μετά από μια πρώτη επιβεβαίωση στο κατάστημα μας ότι πρόκειται για πολύτιμο λίθο το κόσμημα θα σταλεί σε ειδικό γεμολόγο (= αντίστοιχη ελληνική λέξη λιθογνώμων ή λιθογνώστης ) ο οποίος θα δώσει μια τιμή για αυτό. Κατόπιν αυτού ο πελάτης μπορεί να αποφασίσει είτε να πάρει τα χρήματα που του προσφέρονται πουλώντας τον λίθο είτε να ζητήσει να πάρει πίσω τον λίθο εφόσον αποφασίσει να πουλήσει μόνο το χρυσό.

 

Δε θέλω να πουλήσω κάτι απλά θέλω να ξέρω την αξία τους. Μπορείτε να με βοηθήσετε;

Βεβαίως. Φέρτε όποιο κόσμημα θέλετε για εκτίμηση των καρατίων του, βάση της οποίας θα σας δοθεί η αξία του.

 

Έχω ένα ρολόι, μπορώ να το πουλήσω;

Θα πρέπει να μας φέρετε το ρολόι (μαζί με τα χαρτιά ή το κουτί του αν υπάρχουν) για να το δούμε. Αν υπάρχει ενδιαφέρον ως μάρκα παίρνετε τιμή από ωρολογά ο οποίος θα εκτιμήσει το ρολόι και θα επιβεβαιώσει τη γνησιότητα του.

Σε περίπτωση που η μάρκα του ρολογιού δεν παρουσιάζει ενδιαφέρον εξετάζουμε αν υπάρχει πολύτιμο μέταλλο (χρυσός - ασήμι) σε κάποιο τμήμα του και τότε σας δίνετε τιμή για τα πολύτιμα μέρη του και σας επιστρέφεται ο μηχανισμός.

 

Έχω κάποια κοσμήματα σπασμένα ή ταλαιπωρημένα. Αυτά μπορούν να πουληθούν;

Σαφέστατα καθώς θα πάνε για ανακύκλωση και δεν μας ενδιαφέρει η κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Κι αυτό επίσης είναι ένας ωραίος τρόπος να μετατρέψετε σε χρήματα κοσμήματα που δεν είναι σε κατάσταση να φορεθούν.


Τι σημαίνουν κάποια νούμερα που βλέπω στο κόσμημά μου;

Πάνω στο κόσμημα συνήθως υπάρχει η σήμανση με την περιεκτικότητα του σε καθαρό χρυσό ή τα καράτια του όπως συνηθίζεται να λέμε.

375 ή 9Κ = Κόσμημα 9 καρατίων ή αλλιώς περιεκτικότητας σε καθαρό χρυσό 37,5 %.

585 ή 14Κ = Κόσμημα 14 καρατίων ή αλλιώς περιεκτικότητας σε καθαρό χρυσό 58,5 % .Είναι τα πιο συνήθη κοσμήματα.

750 ή 18Κ = Κόσμημα 18 καρατίων ή αλλιώς περιεκτικότητας σε καθαρό χρυσό 75 %.

Σε όλα τα κοσμήματα το υπόλοιπο της περιεκτικότητας τους είναι από μη πολύτιμα μέταλλα όπως νίκελ, χαλκός κλπ.


Έχω ένα κόσμημα από πλατίνα. Αυτό έχει πιο μεγάλη αξία;

Το πιο πιθανό είναι το κόσμημά σας να μην είναι από πλατίνα αλλά λευκόχρυσος. Κοσμήματα από πλατίνα είναι σπάνια και πανάκριβα λόγου κόστους υλικού και επεξεργασίας καθώς η πλατίνα είναι πολύ σκληρή και δύσκολη στην επεξεργασία. Τα κοσμήματα από πλατίνα φέρουν τη σήμανση Pt 900 ή Pt 950.

Άρα πιθανόν μιλάμε για λευκόχρυσο που έχει ίδια τιμή με τον συνηθισμένο χρυσό καθώς δεν είναι τίποτα άλλο από κράμα κοινού χρυσού με λευκά υλικά όπως ασήμι ή νίκελ. Τα κοσμήματα από λευκόχρυσο αξιολογούνται όπως όλα τα χρυσά κοσμήματα.


Παίρνετε χρυσά δόντια αν δεν είναι καθαρισμένα;

Ναι. Θα μας τα φέρετε για να τα καθαρίσουμε από το περιεχόμενό τους και να τα αγοράσουμε άμεσα.


Πώς θα καταλάβω αν το σκεύος μου είναι ασημένιο κι όχι επάργυρο;

4 πράγματα μπορείτε να κάνετε για να το ελέγξετε:

1. Ακουμπήστε στο σκεύος έναν δυνατό μαγνήτη αν κολλήσει σίγουρα δεν είναι ασημένιο.

2. Ψάξτε για κάποια σήμανση 800, 900, 925 ή 950 αλλά μην ξεχνάτε πως υπάρχουν και κοσμήματα ή σκεύη που φέρουν το χτύπημα αυτό αλλά δεν είναι αληθές.

3. Δείτε αν γράφει κάπου "SILVER PLATED" ή "SILVER PLATE". Αυτά είναι επάργυρα αντικείμενα και δεν αποτελούν αντικείμενο αγοραπωλησίας.

4. Φέρτε το μας να το δούμε για να ξέρετε τι έχετε.


Μπορώ να σας αφήσω κάτι και να το πάρω ξανά;

Όχι. Για αυτό πρέπει να απευθυνθείτε σε ενεχυροδανειστήριο. Εμείς μόνο αγοράζουμε με άμεσα μετρητά.


Τι γίνονται τα κοσμήματα που πουλάω σε σας;

Τα κοσμήματα αυτά πάνε σε εργοστάσιο ανακύκλωσης μετάλλου όπου μετά από επεξεργασία ανακτάται ο καθαρός χρυσός που περιέχουν και διοχετεύονται ξανά στην αγορά ως πρώτη ύλη ή ως επενδυτικός χρυσός σε μορφή ράβδων.(βλ.κατασκευή ράβδων χρυσού)